07 augustus 2017

Hoe Celine Dion Passie brengt in de Paardensport.

Celine Dion staat misschien niet bekend als ruiter, maar wel degelijk als fantastische zangeres Ên wordt door Elise Buiten, genomineerde van de Equine 500, genoemd als mooie inspiratiebron. Elise bezocht samen met een vriendin een concert van Celine Dion en was diep onder de indruk. De wijze waarop Celene Dion haar achtergrondkoor, orkest en het publiek op de voorgrond zet, terwijl ze zelf zo bescheiden blijft komt bij Elise recht in haar hart binnen. Daarnaast zingt ze werkelijk iedere noot spatzuiver, een absolute vakvrouw aldus Elise.

Passie!

Blij zijn we dat we met Elise Buiten in gesprek mochten. Deze passievolle ruiter is werkelijk van alle markten thuis, of het nu om dressuur, springen of eventing gaat, Elise doet het! Daarnaast is ze gewoon een super spontane meid 👍

Liefde voor de Paarden
Dat ze "iets" met paarden wilde gaan doen was niet zo gek, meer genetisch...  van vader's kant is het een echte paardenfamilie. Elise's grootvader was fokker en op paardengebied haar grote voorbeeld. Daarnaast had ze een oom die jurylid Ên parcourbouwer was. Enkel haar moeder had Elise liever op ballet gezien! Maar Elise was graag bij de paarden en klom in bomen, stoer als ze was.
Op jong leeftijd vertaalde dit zich al snel naar het rijden van lastige ponies en paarden. Elise vond het maar wat stoer om een pony uit te zitten die alle kanten in stuiterde. Daar waar een ander er niet op wilde, deed Elise dat wel.

Als haar ouders gaan scheiden heeft dit als gevolg dat de pony van Elise weg moet. In de frustratie roept ze:
"Ik wil nooit meer paardrijden!"
Jarenlang kijkt Elise geen paard aan... totdat ze zich voor een tv-programma aanmeld om een uitdaging aan te gaan. Ze mag aangeven wat voor uitdaging ze wil doen en vraagt of ze een keer op een echte rodeo-stier mag zitten. Elise wordt uitgenodigd, en het tv-programma vertaalt deze uitdaging naar het meerijden in een training voor Prinsjesdag. Het zijn de trainigen op het strand die je jaarlijks op televisie ziet. Vuurwerk, rook, vlaggen, het wordt allemaal ingezet om de paarden "bomproof" te maken.
Elise heeft geen zin om een flater te slaan en dus belt ze een vriendin om weer even paard te rijden. De uitdaging gaat goed. Helaas is dit het jaar 2001 waarin New York op "9-11" wordt getroffen. Prinsjesdag wordt klein gehouden en de opnamens van Elise haar uitdaging zijn nooit uitgezonden. Elise blijft echter wel rijden!


Haantjes gedrag
Binnen no-time weten ze haar te vinden voor lastige paarden. Hoe ruiger hoe beter, een vorm van haantjes gedrag. Tja een vrouw in de paarden en rodeo rijden, dat was stoer!

Tijdens een evenement zit ze op een paard dat niet doet wat ze wil. Steigeren, bokken Elise blijft zitten. Al schreeuwend naar haar paard gaat ze over het terrein. Een circus man, die al jaren een vrijheidsact heeft met 10 Friese paarden, staat haar van een afstandje gade te slaan. Op een goed moment loopt hij naar haar toe.
"Helpt dat nou als je zo hard in zijn oor schreeuwt? Vraagt hij."
"Je schreeuwt tegen hem"
"Dat moet je anders doen"
"Praat met je paard in een taal die hij begrijpt"

Elise krijgt de kans om met deze man te mogen werken. Ze wil werkelijk alles weten. Hierdoor is ze heel breed uitgewaaierd. Ze behaald diploma's en certificaten in diverse disciplines zoals dressuur, springen en eventing. Ook in ondersteunende onderdelen gaat ze zich verdiepen van longeren tot sportmassage, mentale training en ruiterfitness. Momenteel is ze zelfs bezig om het vak van hoefsmid te leren.
Het leren communiceren met paarden kan veel verschillende mogelijkheden hebben...


Puzzelen & knutselen
Echte probleempaarden komen bij Elise waarbij ze gaat kijken waar het probleem zit. Het is geen probleem als er niet een oplossing voor is. Soms is het zoeken naar de oplossing net een puzzel, waarbij creativiteit noodzakelijk is. Zo heeft ze al eens met behulp van voetballen een paard weer aan het lopen gekregen. Knutselen noemt ze dat zelf graag. Uiteindelijk is het de storing in de communicatie met het paard doorbreken. De communicatie tussen ruiter en paard moet hersteld worden en dat mag best op een creatieve en leuke manier. đŸ™‚ 


Inmiddels is Elise de laatse van haar familie die actief in de paardensport bezig is. Via haar bedrijf Equi-Performance streeft ze naar "Prestatie door Communicatie". Niet alleen probleempaarden vinden een weg naar Elise, maar ze rijdt ook in meerdere disciplines wedstrijden. Daarnaast geeft ze lessen en trainingen op diverse vakgebieden. 

Bucket list
Een van de doelen die ze nog had was het worden van jurylid. "Werkelijk iedereen verklaarde me voor gek. Maar ik vind het zo leuk om te doen!"
Als jury vind ik het je taak om, met name de jeugd, te motiveren. Natuurlijk hoort daarbij dat je moet aangeven wat er nog niet goed gaat, maar juist door dit te zeggen leer je het. De wijze waarop je het brengt is hierbij bepalend. Ik vind het dan ook prachtig om aan het einde van een proef, ook al ging die niet lekker, nog even persoonlijk met de ruiter te praten. Het bespreken van de goede punten en de foutjes, maar vooral over hoe ze er iets van kunnen leren, dat geeft zoveel voldoening.

Tip
Vergeet nooit dat het paard een dier is en en geen bromfiets. Een paard is gewoon een paard en reageert als een paard. Zelfs die kan een rotdag hebben đŸ˜‰

Je moet er lol in hebben
Plezier maken is absoluut het credo van Elise. Als ze met een vriendin een show bezoekt, en daar een persoon al galoperend op twee paarden ziet staan, roept ze dat ze dat ook kan. Haar vriendin reageert met "dat zal wel".
De dag erna gaat ze zelf proberen om op twee paarden te staan. Ontelbare malen valt ze er af, maar uiteindelijk lukt het en kan ze blijven staan.


"Eerlijk is eerlijk, ik kan het wel, en heb nog lol ook!"


Graag willen wij Elise heel hartelijk bedanken voor haar tijd en het ontzettend leuke gesprek. Ze werkt vol overgave, creativiteit en een gezonde dosis humor. Hiermee weet ze anderen te helpen en inspireren. đŸ˜„đŸ‘Œ Super mooi!
Wil jij Elise, of iemand anders, nomineren voor de Equine 500? Dan kan dat HIER, de eerste Equine 500 van 2017 kan maar zo je genomineerde bevatten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten