23 juli 2017

"Hoe een ei op mijn kont een ommekeer betekende" 🥚

Alweer 61 jaar is de genomineerde die we vandaag mogen uitlichten. Margreet Bouwmeester is nog altijd vol passie bezig met paarden en mensen.


Via schoolvriendinnen kwam Margreet in aanraking met paarden, ze was de enige in haar familie die iets met paarden had. Al snel wilde ze paardrij-instructrice worden!
Op haar 13e ging ze werken om paardrijles te kunnen betalen en toen ze 21 was kocht ze haar eerste eigen paard. Dagelijks werd er gereden, maar ook dagelijks had ze last van zere vingers. Daarnaast kreeg van haar instructeur te horen dat haar paard "teugelkreupel" was. Het hoe en waarom was echter niet beantwoord.

Geen teugels nodig
Als haar paard overlijd besluit ze Western te gaan rijden, want "dan heeft ze geen teugels nodig." Van een groot paard stapt ze ineens op een pony/paard van slechts 1.45m. Ze moet en zal van zichzelf doorgaan, ondanks dat ze meer zit te stuiteren dan wat anders. 
"Dan wordt ze op een ochtend wakker met een bult op haar zitbot, zo groot als een ei."
Er is, door het stuiterend rijden, ontstoken weefsel ontstaan en ze mag 6 weken niet zitten én niet paardrijden. Dit moment blijkt een turning point in het leven van Margreet. Ze gaat op zoek naar hulp om dit in iedergeval niet meer mee te hoeven maken. Ze vind ergens in een klein zoekertje een advertentie die Centered Riding aanbied. Ze gaat lessen volgen en reist 1 x per 3 weken vanuit Roosendaal naar de Achterhoek, Margreet is dan begin 30.


Centered Riding
Ze leert de basis principes van het Centered Riding dat is ontwikkeld door de Amerikaanse Sally Swift. Hierbij rijdt je vanuit je botten en de vergelijkende delen ook wel de "comparable parts" genoemd. Als jij je linker pols vast zet, dan zet je paard ook zijn linker pols vast. 

In de jaren die volgen blijft Margreet zich breed ontwikkelen, waarbij ze de wereld over vliegt om trainingen te volgen. Inmiddels is ze één van de slechts 17 level 4 Centered Riding instructeurs die de wereld rijk is. Dit is niet niks, want om überhaupt te mogen starten aan je level 4 niveau dien je meerdere aanbevelingsbrieven, maar liefst 5 stuks, te hebben ontvangen van level 4 clinicians. Trots is ze dan ook als ze haar eerst aanbevelingsbrief mag ontvangen!

In 1999 richt ze haar bedrijf Alona voor paard en mens op. Margreet geeft nu zelf clinics en trainingen, ze heeft van haar jeugdwens haar bedrijf gemaakt; Ze is Paardrij-instructrice met een hele grote PLUS 😀
Bij haar clinics werkt ze vaak in de ochtend aan het bewustzijn en de coördinatie van de ruiter, hierbij blijft het paard lekker in de wei. In de middag volgen de lessen op het paard, op deze wijze kan het geleerde direct worden toegepast. 
Ondanks dat Alona is gevestigd in Nederland, reist Margreet ook naar landen zoals, Canada, Israël en Spanje om ruiters en paarden te helpen.

Indien men bij haar komt om ruiter en paard optimaal te laten bewegen, betrekt ze nagenoeg alles. Niet alleen de fysieke aspecten, maar ook de mentale. "Geloof het en het werkt." 

"Ik vind het kei leuk om te doen"
Als we vragen naar haar inspriratiebron noemt ze direct Sally Swift, dé grondlegger van het Centered Riding. Het feit dat ze 61 is vind Margreet niet relevant, Sally Swift ging immers door tot na haar 90st dus dat kan zijn ook. 💪
Een andere stimulans om dit werk te willen blijven doen zijn de ruiters en paarden.
 "Ruiters beter zien worden, hoe leuk is dat!"
De laatste tip die Margreet wil geven is dat je als ruiter bewust moet zijn van hoe je beweegt, hoe je het paard volgt. De ruiter dient altijd bij zichtzelf na te gaan "hoe doe je wat je doet", dit creëert zelfbewustzijn. Soms kan dit betekeken dat er een stapje terug moet worden gedaan, maar ga in iedergeval eerst bij jezelf te raden.



Graag willen we Margreet heel erg bedanken voor haar tijd en passie. 👍😄🐴 
Vindt jij dat Margreet ook in de eerste Equine 500 hoort dan stem op haar, of op diegene waarvan jij vind dat die in de lijst thuis hoort!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten