13 juli 2017

"Als 2-Jarige Voor Het Zadel Zitten En Hoog Springen"

De Equine 500 genomineerde die we in deze post uitlichten is alweer 16 jaar verbonden als ruiter aan de spring- en handelsstal van Hans Dings. Wat ontzettend leuk dat we met niemand minder dan de goedlachse Bianca Schoenmakers in gesprek mochten.👍
Lees snel over haar passie voor de paardensport en dan natuurlijk het springen!


Bianca Schoenmakers op haar eerste pony nu springruiter bij Hans Dings
Bianca met Quincy
Opgegroeid tussen de paarden
Met een ongekende bescheidenheid verteld de geboren en getogen Brabantse over hoe ze tussen de paarden is opgegroeid. Nee ze heeft niet echt iets speciaal meegemaakt waardoor ze nu haar passie leeft. Gewoon... haar opa, oom en ouders hadden altijd paarden en van kleins-af-aan is Bianca ertussen opgegroeid. 
In principe waren de paarden die haar ouders hadden voor de hobby, maar om de "hobby" te bekostigen werd er wel serieus met paarden getraind en gehandeld. Laten we het semi-proffesioneel noemen, zegt Bianca die inmiddels 35 is.

Als we verder vragen naar haar passie verteld ze over één specifieke herinnering, namelijk: Hoe ze als meisje van twee bij haar oom voor het zadel mocht zitten en mee rijden. Jazeker, niet alleen er op zitten en mee rijden, maar ook springen! 

"We sprongen hoog. Wel 1.20m tot 1.30m! Ik vond het Prachtig!"

Deze herinneringen staan Bianca nog goed bij. Tegenwoordig zou dit niet meer kunnen, beide zonder cap, in die tijd gebeurde dat gewoon. Haar oom wist wel wat hij deed, zelf was hij Z-springruiter en de paarden waren toch ook wat anders. Het waren wat zwaardere types en minder heet gefokt.

Aangezien de paarden toch wel wat groot waren kreeg Bianca als 3-jarige de schetlander Quincy. Diverse andere pony's volgden en niet zonder resultaat. Bianca heeft in haar ponycarrière maar liefst 2 x aan een EK deelgenomen.


Bianca Schoenmakers in training bij stal Hans Dings met Sambucco kleding aan
Van hobby naar een echte job
Als Bianca 19 jaar is begint ze als stalruiter bij Hans Dings waar ze op veel verschillende paarden rijdt. Al snel leert ze hoe ze zich kan aanpassen aan diverse paarden. Hierbij de paarden scholen zodat ze dat beheersen wat ze nodig hebben om optimaal te presteren. 
Op de vraag of Bianca een specifieke methode toepast antwoord ze dan ook heel duidelijk met nee, ze kijkt naar wat bij het paard past.

"Luister, kijk en voel je paard"

Elk paard is anders, dus kijk naar wat erbij hoort. Ze ziet zichzelf als een ruiter die tussen de Duitse en de Amerikaanse stijl in zit. Altijd zoekend naar wat het beste past bij dat ene unieke paard. Karakter en bouw bepalen voor een groot deel welke vorm van training het beste geschikt is. 
Bijvoorbeeld: als een paard op de voorhand is gebouwd, dan train je een stukje meer met "de neus er uit". Een ander paard welke juist graag wat hoog loopt geef je wat training waar bij je de neus dieper vraagt. Hierbij vraagt ze zich hardop af of de neus achter de loodlijn altijd slecht is? 
Een anders aspect wat je niet mag vergeten zijn de verschillen in karakter. Een paard dat sneller gespannen of bang is vereist een heel andere aanpak dan een wat brutalere.

De belangrijkste tip die Bianca mee wil geven in het rijden is dat je naar je paard luistert, kijkt en hem aanvoelt. Durf te doen wat bij je paard past en soms is dat niet wat "in het boekje staat" of de "geleerden zeggen".

Leren doe je overal én van iedereen
Een echt groot voorbeeld heeft Bianca niet, ze is heel stellig in haar overtuiging dat je van iedereen kunt leren. Bijvoorbeeld hoe Jeroen Dubbeldam kan pieken op het juiste moment. Hoe hij zijn paarden weet te managen naar een hoogtepunt toe is iets wat Bianca ontzettend weet te waarderen. Echter ook van een "leek" in de paardensport kun je iets leren. Juist door zaken te bekijken door de ogen van een niet paardenpersoon zie je soms dingen die voorheen niet opvielen. Hoe dan ook, leren doe je van iedereen!

Zelfregulering
Bianca praat gepassioneerd over hoe de paardensport aan het veranderen is. Zo ziet ze een uitdaging voor de paardensport die steeds meer rekening moet houden met de publieke opinie. Zoals bijvoorbeeld bij de "bloedregel". Deze regel stelt dat een paard dat een wondje, van sporen, bit of iets dergelijks, heeft uitgesloten wordt van de wedstrijd. Voor een insider in de paardensport worden deze regels soms als overdreven gezien en zou dit hier en daar versoepeld kunnen worden. Echter de publieke opinie is duidelijk; de bloedregel is goed, anders zou je een paard zijn welbevinden ondergeschikt maken aan prestatie. Bianca ziet in het niet handhaven van een dergelijke regel een enorme bedreiging voor de paardensport. Zelfregureling in de paardensport is niet gewenst, maar een absolute must! 
Lees ook een blog van Bianca over dit onderwerp.

Humor is passie
Wij van Equine 500 zijn ervan overtuigd dat passie ook humor en fun is. Naast serieuze onderwerpen houdt Bianca ook van een beetje humor, en juist dat laat ze in onderstaande filmpje zien! 
"Hoe maak je een showjumping vlog" En neem het vooral niet te serieus 😄🐴📱



Equine 500 wil Bianca heel hartelijk bedanken voor haar tijd en medewerking. Met deze passie voor de springsport en de nodige humor gaan we ongetwijfeld nog veel meer leuks van haar horen! 👌😄🐴