07 juli 2017

"Zoek Naar Wat Je Wel Kunt!" | Anneke Hollanders


Equine 500 in gesprek met Anneke Hollanders, niet zonder reden genomineerd voor de Equine 500. Lees snel haar verhaal.

Als jong meisje leerde Anneke het paardrijden op een manege/pensionstal. Ondanks dat haar ouders niet direct voorstander waren van de paardensport, te elitair, bleef Anneke altijd haar weg vinden naar de paarden. Vanwege haar tengere postuur werd ze met regelmaat op een jonge pony gezet om zadelmak te maken of te beleren. Niet altijd eenvoudig, maar wel erg leerzaam.

Zoektocht


Rond haar 13e werd haar meest geliefde pony van stal verkocht. Anneke zou niet Anneke zijn geweest als ze niet haar lievelingspony was gaan zoeken. De zoektocht leide haar naar een stal waar ze uiteindelijk jaren lang als wedstrijdgroom heeft geholpen. Hier maakte ze kennis met het hogere dressuur rijden en krijgt ze les op de grote hengst Stargate

Ongeloofelijk maar waar... vanwege de inzet belooft de eigenaresse van Stargate de hengst aan Anneke, zodra hij niet meer voor de sport zal worden ingezet. Ze houdt woord! πŸ˜πŸ‘ 
Anneke beleeft nog vele jaren plezier met Stargate, welke bij haar blijft tot aan zijn dood,

Op haar 17e zorgt een ongeval ervoor dat Anneke haar sleutelbeen breekt en raakt ze aan haar rechterarm verlamd. Na flink revalideren kan ze weer rijden, ondanks een lichte blijvende invaliditeit aan haar arm. Hierbij laat ze een typisch karaktertrek zien, namelijk:

"Altijd zoeken naar dat wat er wel kan"


Eind 2006, inmiddels werkt Anneke in de zorg en rijdt ze het paard Stargado. Een wereldpaard! Daarbij wordt ze geholpen door een trainer die haar past. 
Helaas komt de eigenaar van Stargado te overlijden. Anneke helpt de weduwe waar ze kan om een goed tehuis te vinden voor alle paarden. De weduwe kan de hulp van Anneke zo sterk waarderen dat ze Stargado schenkt aan Anneke. Hoe mooi.


Mei 2007 slaat het noodlot toe

Haar trainer, waar ze zoveel van leerde, overlijd en Anneke blijft alleen met Stargado achter. 

In de jaren die volgen blijken Stargado en Anneke een fantastisch team. Anneke ontwikkeld een bijberoep/carriΓ¨re als Showruiter en ze zijn graag geziene gasten op diverse shows. 


Dan wordt bij een vriendin een hersentumor gediagnostiseerd... 


Anneke weet door haar persoonlijke ervaringen en haar werkervaring in de zorg haar vriendin te helpen om zo lang mogelijk door te gaan met rijden. Telkens zoeken naar wat er wel kan om Githa, zoals ze heet, ondanks een verlamming over de helft van haar lichaam toch te laten rijden. Met liefde en passie voor mens en dier ondersteunt Anneke daar waar mogelijk haar terminale vriendin. Als het onvermijdelijke gebeurt besluit Anneke samen met enkele anderen Siann.be op te richten. Een organisatie gericht om paarden tot bij mensen te brengen die door omstandigheden (ziekte, ouderdom, handicap, opname in een instelling,…) geen contact meer met dieren kunnen hebben.

Anneke vertelt hoe speciaal het moment is waarop een (mini)paardje aanwezig is op bijvoorbeeld een gesloten afdeling. Mensen die in eens gaan praten of de paardjes knuffelen is een enorm kado! 

Stargado mag met pensioen

Als Stargado met pensioen gaat wordt er in in Hispano LXVI een opvolger gevonden. Zoals Anneke het zelf noemt, "Hispano is uit mijn hart gekozen". Echter met de komst van Hispano komen alle rijtechnische waarheden zoals ze toen golden op losse schroeven te staan. Soms met levensgevaarlijke situaties tot gevolg.
Hem opgeven? Dat nooit! In de zoektocht naar oplossingen probeert ze van alles. Hierbij krijgt ze opmerkingen als "frikandellen van maken" toegeslingerd 
In 2011 komt Anneke in contact met Claudia Wolters van Equilibrio. Na een eerste training bij Claudia vroeg Anneke of ze terug mocht komen.

"Dat lijkt me wel verstandig" 

Was het antwoord. Via Claudia raakte Anneke bekend met de wereld van de klassieke dressuur en het rechtrichten, waarbij naast de fysieke aspecten ook veel aandacht aan de psyche van het paard wordt besteed! Zo hielp Claudia Anneke met het aanleren van een functionele zit. De rechterarm van Anneke was namelijk nooit helemaal genezen en nog steeds licht verlamt, maar met hulp van Claudia hoeft dit geen belemmering in het functioneren te zijn.


Het resultaat mag er zijn. Inmiddels is Anneke via haar bedrijf Enthusiastic Horse Gymnastics actief om mensen te helpen naar een correcte en positieve paardentraining welke een sterk, soepel, trots en vrolijke paard als resultaat geeft!

Daarnaast is Anneke nu ook Equilibrio master instructeur en werkt ze nauw samen met Claudia Wolters vanuit de locatie in Meerlo die we mochten bezoeken. Beide dames zijn absoluut welverdiend genomineerd voor de Equine 500!😊 πŸ‘Œ

Nog een laatste tip van Anneke:
"Ben blij met iedere vooruitgang die je boekt hoe klein ook, durf iets kleins ook naar waarde te schatten."


Namens Equine 500 ontzettend bedankt voor de gastvrijheid en medewerking! πŸ‘πŸ‘