10 mei 2017

Altijd Blijven Leren! | Interview met Marlon van Wissen

Interview met Equine 500 genomineerde Marlon van Wissen


Equine 500: Wat of wie inspireert jou het meest geïnspireerd?

Marlon: Ik ben altijd erg bezig met mijn eigen persoonlijke ontwikkeling maar ook met die van mijn leerlingen. De paarden zijn hierbij een grote hulp. Tijdens de lessen zijn zij een (grote) spiegel voor de ruiter. In mijn lessen vertaal ik de spiegel die het paard de ruiters voorhoudt. Zo leren de ruiters veel over zichzelf, over hun paard en hoe ze beter kunnen presteren samen met hun paard. 
Degene die mij het meest inspireren zijn de ruiter én zijn paard. Het trainen van de combinatie inspireert mij enorm!


Equine 500: Wie is/zijn jouw voorbeeld (en)?

Marlon: mijn grote voorbeeld is Anky van Grunsven. Naast haar grote prestaties en haar mooie manier van rijden vind ik het geweldig inspirerend hoe zij ook nu nog steeds erg gedreven is. Nog steeds heeft zij een grote invloed op de paardensport en dan met name de dressuur.
Zij 'vecht' voor de positie van de dressuursport in de wereld van paardenwelzijn, kritiek die geuit wordt op de dressuur, dierenactivisten etc.. Echt geweldig hoe zij steeds weer haar hoofd boven het maaiveld uitsteekt in situaties waarbij de dressuur onder vuur ligt. Hier kunnen veel paardenmensen & ruiters een voorbeeld aan nemen. Veel bewondering heb ik voor haar!


Equine 500: Van welke ervaring(en) positief of negatief heb je het meest geleerd?

Marlon: in de paardensport heb ik natuurlijk veel dingen mogen ervaren zowel positief als negatief. Eigenlijk teveel om op te noemen, maar ik wil wel beschrijven wat veel impact op mij gemaakt heeft.

Als jong meisje was ik al heel veel bij paarden en pony's. Ik wilde niet graag thuis zijn, dus bracht ik veel tijd door bij dieren en vooral bij mijn pony in die tijd. Als je zo jong bent sta heel erg open voor invloeden van buitenaf. Je hebt nog geen ontwikkelde 'filters' om je voor bepaalde gebeurtenissen af te sluiten. Zo kwam de energie die ik met mijn pony's en andere dieren deelde heel puur bij mij binnen. In deze tijd heb ik een helder gevoel voor paarden ontwikkeld waardoor ik bepaalde dingen aanvoel als ik met ze werk. Dat is zo'n mooie en heldere energie waar ik dagelijks van kan genieten als ik met mijn paarden werk of als ik leerlingen en hun paarden train. Dit zorgt ervoor dat ik veel dingen aanvoel en hierdoor paarden en hun ruiters snel kan helpen met de aandachtspunten waar zij tegenaan lopen.

Een ander bijzonder moment in mijn leven was een ongeluk dat ik ongeveer 10 jaar geleden met mijn huidige paard gehad heb. Mijn schimmel Zilver had ik nog niet zo lang ingereden en wilde wel eens met haar over de weg gaan uitstappen na het rijden. Op de weg schrok ze ergens van, gleed uit en we vielen samen op het wegdek. Ik was bewusteloos en ontwaakte weer in het ziekenhuis. Een aantal weken van revalidatie volgde in het ziekenhuis en in een revalidatiecentrum. Omdat ik zo gedisciplineerd was en zeker wist dat ik helemaal zou herstellen van het ongeluk heb ik elke kans die ik had op herstel aangegrepen. Zo moest ik 5 weken intern in een revalidatiecentrum blijven. Het was een zware periode maar ik ben er helemaal van hersteld. Ik heb alles opgevolgd wat mijn therapeuten mij opdroegen. En met succes, want ik ben er helemaal bovenop gekomen. En daarbij heb ik heel veel geleerd over mezelf, over hoe ik op dat moment in het leven stond, over wat mijn paard mij wilde vertellen en wat ik moest doen om dat te veranderen. En dat heb ik gedaan! Ik heb mijn hele leven omgegooid, ben gestopt met werken op kantoor en heb vanaf dat moment alleen nog maar keuzes gemaakt zoals ik die graag wilde. Ik ben mijn droom achterna gegaan en heb voor de paarden gekozen. Tot op de dag van vandaag heb ik van dit vreselijke ongeluk zoveel geleerd dat het volledig positief is omgedraaid. Dat is voor mij de betekenis van KRACHT! Het paard waar ik dit ongeluk mee gehad heb, heb ik nog steeds en geniet elke dag van haar (lessen) en ben haar dankbaar dat zij mij tot inkeer heeft gebracht en mijn leven totaal veranderd heeft in positieve zin :-)


Equine 500: Hoe overwin je je "problemen"?

Marlon: in bovenstaande verhaal van mijn ongeluk kun je al opmaken hoe ik mij problemen overwin. Doordat ik elke dag veel met paarden om ga wordt mij steeds een spiegel voorgehouden. Deze spiegel komt vanuit een zuivere energie die de paarden laten zien aan ons. In deze spiegel kijk ik graag en alles wat ik daaruit kan leren neem ik mee. Hierdoor kom ik alle tegenslagen weer te boven.


Marlon van Wissen

Equine 500: Gebruik je bepaalde methodes of systemen om verder te komen met de paarden?

Marlon: Ik heb niet echt methodes of systemen die ik aanhang. Ik bekijk elke combinatie apart en elke combinatie heeft weer zijn eigen kracht en aandachtspunten. Deze voel ik vaak al heel snel aan en daarop baseer ik mijn begeleiding tijdens de lessen. Zo probeer ik dan de kracht van paard en ruiter naar boven te laten komen en werken we op een positieve manier aan de aandachtspunten. Zo krijgt de ruiter meer (zelf)vertrouwen in het rijden en leert deze veel over zichzelf, maar natuurlijk ook over zijn paard en hoe deze het beste getraind kan worden. Zo ben ik in mijn begeleiding erop gericht om op een harmonieuze en eerlijke manier het beste uit de ruiter en het paard te halen.


Equine 500: Heb je nog tips die je nu met anderen wil delen?

Marlon: met mijn paard sta ik op een pensionstal waarbij ook een paardenkliniek gevestigd is. Ik werk intensief samen met de dierenartsen daar en de fysiotherapeut / manueel therapeut voor paarden waarbij ik ook train. Hier leer ik zoveel van en word zo geïnspireerd door deze vakmensen, dat ik de opgedane kennis over de training en biomechanica van het paard ook overbreng op mijn leerlingen. Wat ik vooral door wil geven aan anderen: blijf jezelf ontwikkelen en laat je inspireren (door de besten in hun vak) zodat je ook anderen weer kunt ondersteunen en inspireren.

Meer over Marlon

Marlon is naast haar activiteiten als dressuuramazone en trainer/coach ook actief als (Grand Prix) jurylid. Deze combinatie bracht Marlon tot het organiseren van Proefgerichte Clinics. Hier begeleid ze veel verschillende ruiters en hun paarden op het niveau van B t/m Grand Prix voor, tijdens en na het rijden van hun proef.
Bij deze deze willen we Marlon heel hartelijk bedanken voor haar tips en gedeelde ervaringen. De medewerking aan de Equine 500 wordt heel erg gewaardeerd 👍 Hopelijk horen we nog veel van haar ☺